Kylätalo Suvantola, toiminta ja vuokraaminen

 

Kylätalo Suvantola

Paakkolan kylätalo on rakennettu vuosina 1973-75 Ylipaakkolan Nuorisoseuran toimitaloksi. Kyläyhdistys osti talon huhtikuussa 2016  Paakkolan kylätaloksi. 

Kyläyhdistys on saneerannut talosta koko kylän yhteisen harrastus-, tapahtuma-, viihtymis- ja kokoontumispaikan. Kylätalo on nykyaikaisesti varusteltu ja varsin hyvin monenlaisiin käyttötarpeisiin soveltuva toimitalo, johon mahtuu n 100 henkilöä. Kylätalon historiasta voit lukea tänän sivun lopussa.

 

Kylätalon sisätilat on täysin uudessa kuosissa....

Lapin ELY- keskus Peräpohjolan Leaderin hallituksen esittämänä myönsi ”Kylätalo Suvantolan perusparannus- hankkeellemme (203969)” rahoituksen hakemuksemme ja rahoitussuunnitelman mukaisesti. Lapin ELYn viranomaispäätös saartiin 07.07.2022. 

Kylätalolla on syyskaudella 2022 salin, eteisaulan ja WC-tilojen vanhat lattiapinnat purettu ja uudet lattiapinnat asennettu ja listoitettu. Samoin kaikki seinä- ja kattopinnat on pakkeloitu ja maalattu. Eteisen ja salin väliovi ja talon ulko-ovi on uusittu. 

Tammi-maaliskuun aikana "pistetään keittiö täysin uusiksi" kalusteita ja keittiökoneita myöten. Lattiassa on uunituore epoksipinnoite. LVI- töinä on uusittu käyttövesiputkisto muuttaen se pinta-asennukseksi, boileri ym  ja parannettu sähköistystä sekä talon esteettistä ja visuaalista ilmettä.

 

Tapahtumia ja tilaisuuksia eri vuodenaikoina

Kylätalolla on toteutettu vapaaehtoisvoimin Lounas-Lauantai- tapahtumia ja kausittain erilaisia teemallisia tilaisuuksia, osin yhteistyössä seurakunnan, kunnan  ja alueen toimijoiden kanssa. Keskeistä toimintaa on  seutukunnan laajuinen Paakkolan Pilkit-tapahtuma ja  Paakkolan Juhannus sekä osallistuminen lähialueella erilaisiin messutapahtumiin kahvio- ja kioskistandeillä.

Kylätalo on näiden kaikkien organisointi- ja koordinointikeskus. Kylätaloa vuokrataan mm. erilaisten juhla-, koulutus- ja kokoustilaisuuksien pitopaikkana. Salissa pöytien sijoittelu mahdollistaa kokous- ja juhlatilakäytön tarpeen mukaan. Kokouksia varten on langaton valokuituyhteys, videotykki ja iso valkokangas.

 

Paakkolassa on järjestetty lähes poikkeuksetta "koronavuosia" lukuunottamatta  joka kevät Paakkolan Pilkit -niminen tapahtuma. Keväällä 2023 pilkkitapahtumaa emme järjestä, koska talkoo- ja vapaaehtoistyön voimavarat ja aika ei  kylätaloremontin vuoksi riitä  mittavan tapahtuman koordinointiin ja pilkkilippujen myyntiin.

Pilkkitapahtuman sijaan on suunnitelmissta järjestää ns koko perheen ulkoilutapahtuma sunnuntaina 19.3. kylätalon pihapiirissä ja joen jäällä. Tästä kerrotaan myöhemmin ja tullee myös lehtijuttua.... K

Paakkola -päivää vietetään vuosittain heinäkuun toisena lauantaina. Päivän sisällössä keskitytään paakkolalaisuuteen ja elämään Paakkolassa. Yhdessä tekeminen ja kokeminen ovat kantavia teemoja, jolloin voidaan myös yhteisöllisyyttä vaalia ja kehittää.

Kylätalo Suvantolassa pidetään kokouksia, Lounas-lauantai- tapahtumia, Paakkola-päivän tapahtumaa, Kauneimpia joululauluja Tervolan seurakunnan kanssa ja monenmoisia muita tilaisuuksia ja juhlia. Joitakin  tapahtumia pidetään kesäaikaan Virkistysniemessä mm hengellisten laulujen iltaa yhteistyössä Tervolan seurakunnan kanssa.  Kylätalolla pidetään myös muiden tapahtumia, kuten Paakkolan metsästysyhdistyksen perinteiset hirvipeijaiset.

 

Kylätalo Suvantola sijaitsee osoitteessa: Paakkolantie 345, 95325 Paakkola.

Paakkolan kylätalon historia

Kylätalon juuret ovat Ylipaakkolan Nuorisoseurantalossa. Nuorisoseuralla oli alkujaan iso ja komea toimitalo, joka jäi ns. patoaltaan alle ja myytiin vuonna 1971 Kemijoki Oy:lle. Nuorisoseura ryhtyi rakentamaan uutta toimitaloa, tehtyään siitä päätöksen 1973. Uusi toimitalo rakentui osittain talkoilla. Talon suunnitteli arkkitehti Eero Rantaiso. Talon koko oli tuolloin 13,5 x 13,5 m. Sittemmin taloa on hieman laajennettu (32,5 m2), käsittäen eteis- ja varastotiloja. 

Nuorisoseurantalossa toimi vuosina 1976-1991 Paakkolan ala-aste. Talo on toiminut myös erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana. Talolla on pidetty erilaisia nuorisoseuran tilaisuuksia, syntymäpäiväjuhlia, kokouksia ja monenlaisia info- ja yleisötilaisuuksia. Talo ja erityisesti sen kohdalla oleva Kemijoen jää on ollut Paakkolan Pilkkien pitopaikka jo vuodesta 1995 lähtien. 

 

Paakkolan Kylätalo Arpelantien suunnasta.
Paakkolan Kylätalo rautatien suunnasta.